Podium

Siv.jpg

Siv Ridheim

lezing & workshop

Mrs. Siv Helen Rydheim, is an author, a survivor and former activist. Winner of a Freedom of Speech prize in Mental Health Care in 2013. Siv has also been one of the Joint actions members who lobbied for medication-free treatment. Now she works as a special adviser at the Recovery Academy.  She will step in for Ole Andreas Underland and share the background for and experiences from 2015 at the recovery-oriented hospital in Hurdal.

We believe we have to stop categorizing people into buckets of sick/healthy and rather focus on helping people how to learn to live with the health ailments one has. It is vital for every patient to be able to define their own goal into a process of recovery. Hurdalsjøen Recoverysenter is a private recovery-oriented hospital and a supplement to the Norwegian public health care system.

GiltheGrid.jpg

Gil The Grid

dans & workshop

Gil ’The Grid’ Gomes Leal (1991) is artistiek leider, danser en oprichter van Amenti. Een plek waar mensen terecht kunnen om aan de hand van beweging, dans en kennis aan hun zelfbewustzijn te werken. Vanuit zijn eigen ervaring met psychose, ontwikkelde Gil de Amenti MoveMeant Method. Een transformerende methode die bewustzijn brengt over de connectie tussen lichaam en geest en handvatten geeft om het vermogen tot zelfexpressie en -bewustzijn te vergroten. Tijdens de zesde editie van de Crazywise Conference zal Gil tijdens het plenaire programma zijn danstalent laten zien en toelichting geven over de MoveMeant Method. Daarnaast geeft hij een workshop.

Tim.png

Tim Knoote

lezing & workshop

Tim Knoote vertelt in een notendop zijn vertel-avontuur van 'patiënt' naar 'ervaringsdeskundige'. Van 'symptomen van de ziekte'naar 'een verhaal dat gehoord wil worden'. Hij benoemt de transformatieve kracht van psychose: van wartaal naar wijsheid. Hij beschrijft ook hoe de Crazywise conferenties in zijn herstel een bijdrage hebben gehad. Onder andere met behulp van Sean Blackwells breathworkretreats heeft hij zijn gevoeligheid weten te integreren. Inmiddels is Tim een waardevol onderdeel van de Crazywise organisatie. 

Hanneke Joosten.jpg

Hanneke Joosten

lezing

Hanneke Joosten is activiteitenbegeleider en werkzaam bij een ROC. Ze is moeder van vier kinderen, onder wie Julia (1991). Hanneke schreef in 2018 het aangrijpende boek Julia, waarin ze het horrorscenario beschrijft waar haar gezin in terecht komt na de opname van dochter Julia. Het boek dwingt tot reflectie over het functioneren van onze GGZ en nodigt uit tot het onderzoeken van alternatieven. Ze pleit voor het onderzoeken en stimuleren van helende gemeenschappen.

Jeroen.jpg

Jeroen Zwaal

dagvoorzitter

Jeroen Zwaal ziet zichzelf allereerst een creatieve verbinder. Hij komt uit een gezin waar veel mis mee was. Drie van de zes gezinsleden bleken psychosegevoelig te zijn, waaronder hijzelf. Via verschillende rollen (naaste, Social Work hulpverlener, coach, trainer, ervaringsdeskundige en sinds kort ook kunstenaar) knoopte hij allerlei losse eindjes aan elkaar om tot één visie te komen.

Een visie waar een mentale crisis zoals een psychose veel meer is dan alleen een ziekte. Waar onderliggend trauma vaak een oorzaak is van problemen en hoe we een proces van heling kunnen aangaan vanuit medemenselijkheid in plaats via protocollen.

Sifra.png

Sifra Nooter

intermezzo & integratie

Na jaren gewerkt te hebben met spirits, gidsen, krachtdieren, na jaren van bidden en trancereizen, yogalessen geven en kinderen groot brengen, blijkt het toch echt allemaal door het lichaam te moeten. Ze ontdekt dat er niets anders op zit dan haar vrouwelijke seksualiteit, in alles wat ze doet, mee te nemen. Haar baarmoeder, eierstokken en vagina - met alles erop en eraan - een plaats te geven in haar leven en werk. Het onderdrukken en willen uitroeien van de wilde natuur en overmatig willen controleren, brengt disbalans. Onderdrukken leidt tot excessen. Het toestaan van de wilde natuur gaat over het toestaan van seksualiteit en dat is iets heel anders dan het leven van de perverse seksualiteit zoals we dat nu zien gebeuren. Het gaat om het toelaten van levenskracht, levensenergie, zonder daar meteen iets mee te moeten of willen, zonder dwang of doel. Daarvoor dienen we onze lichamen te gaan bewonen en te leren wat het betekent aanwezig te zijn als spaceholders. Voor onszelf, voor elkaar en voor de rest van de wereld.  www.magievanseksualiteit.nl 

marielle.jpg

Mariëlle Van Heugten

lezing

Mariëlle Van Heugten omschrijft zichzelf als een levensgenieter, mensenmens en dierenvriend. Haar passie is ontdekken, ontwikkelen en verbinden en zij is altijd geïntrigeerd geweest door het onbewuste, het onuitgesprokene en het diepgewortelde.

In 1997 behaalde zij haar doctoraal in de psychologie, om een jaar later te starten met de BIG-registratie. Dit bleek echter niet haar route. Na diverse ‘mentale’ keuzes, tegen haar eigen gevoel in, volgde een periode van vallen en opstaan, worstelen, zoeken en vinden... zij vond haar eigen weg, buiten de gebaande paden, door haar interesse, inspiratie en intuïtie te volgen. De afgelopen jaren heeft zij zich verder ontwikkeld op het gebied van psychotrauma, systemisch werk en spiritualiteit. Alles wat zij leert en ontdekt integreert zij in zichzelf als mens, haar holistische levensvisie en haar manier van leven en werken.

Sinds de aanvang van de huidige wereldwijde crisis steekt zij veel tijd en energie in het creëren van een breder bewustzijn en het inspireren van haar medemens tot (zelf)reflectie en respectvolle communicatie.

Dan.png

Dan Fisher

lezing

Dan started life with a mechanistic view of humans. To discover the chemical cure to his sister’s unhappiness, he obtained a PhD in biochemistry. While carrying out neurochemical research at National Institute of Mental Health, he went through a transformative journey to new, nonlinear realities. The revelations were blinding. He was hospitalized three times, and was labeled with schizophrenia.  He then recovered a fuller life in the community through loving relationships with his wife, children, friends, therapists, and peers.  To humanize the mental health system, he earned an MD and worked as a community psychiatrist, for 40 years.

DSC04554.JPG

Jim  van Os

workshop

Jim is hoogleraar psychiatrie en werkzaam als divisievoorzitter bij het UMC Utrecht. Mede op basis van ervaring in de familie probeert hij alternatieve taal en concepten en disruptieve projecten te introduceren in / buiten de ggz, op basis van co-creatie van ervaringskennis en praktijkkennis. Eind dit jaar komt het boek dat hij en Myrrhe Spronsen hierover schreven, uit. Met Crazywise heeft hij een bijzondere band. Zo was hij eerder dagvoorzitter van de tweede Crazywise Conference in Rotterdam.

OlafGalish.jpg

Olaf Galisch

workshop

 Olaf werkt als psychiater en directeur bij GGZ Friesland. In 2016 leerde hij Open Dialogue kennen. De manier van openheid, luisteren, respect en reflectie sprak hem aan. Olaf spreekt over de ervaringen met Open Dialogue in Nederland en andere landen.

Anouk.png

Anouk Brinkman

workshop

Anouk doorleefde een psychose. Later ontdekte ze de betekenis van deze ervaring. Emoties die lang onderdrukt waren wilden naar buiten. Daarom is ze tegenwoordig dienstbaar aan alles wat geuit wil worden. Stembevrijding kwam op haar pad. Welk geluid wil in jou gehoord en gezien worden? Wat kun je niet in woorden uitdrukken, maar wel met klank?

Simona.jpg

 

Simona Karbouniaris

workshop

Simona is sociaal wetenschapper en werkzaam als docent-onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is zij vanuit Amsterdam UMC bezig met promotieonderzoek gericht op de betekenis van ervaringskennis onder zorgprofessionals. Daarin verbindt zij ook haar eigen cliëntervaringen in de ggz.